Smak Wielkanocy, czyli faszerowane jajka w wydaniu Szefa Kuchni

Fotolia_62752662_Subscription_Monthly_M.jpg

Smak Wielkanocy, czyli faszerowane jajka w wydaniu Szefa Kuchni

1 kwietnia 2019

Jajko – symbol życia i jednocześnie symbol Wielkanocy, bez którego nie wyobrażamy sobie tych świąt. Co roku głowimy się nad ich ciekawym przygotowaniem – w końcu zwykłe jajka na twardo nie są niczym wyjątkowym. Miło nam poinformować, że mamy inną propozycję. Poniżej znajdziesz oryginalny pomysł na przyrządzenie jajek – sprawdź przepis Szefa Kuchni Tomasza Króla.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu.

Sposób przygotowania:

4 jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną, za pomocą ostrego noża przekrawamy je na pół - razem ze skorupką. Następnie delikatnie je z niej wyjmujemy, uważając, aby jej nie uszkodzić.

Jajka drobno siekamy, dodajemy pokrojony szczypiorek, starty parmezan i majonez, które ze sobą mieszamy.

Sezam mieszamy z bułką tartą, a pozostałe jaja rozbijamy widelcem. Tak powstałą masę jajeczną wkładamy do skorupek. Maczamy je w roztrzepanych wcześniej jajkach, a następnie panierujemy w bułce z sezamem. W końcu smażymy na złoto na klarowanym maśle – i gotowe!

---

Życzymy smacznego i wesołych świąt! Po więcej smakowitych dań i kulinarnych inspiracji zapraszamy do jednej z naszych restauracji.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij