Baba szafranowa, czyli przepis na słodką Wielkanoc

Fotolia_187102752_Subscription_Monthly_M.jpg

Baba szafranowa, czyli przepis na słodką Wielkanoc

2 kwietnia 2019

Babka to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych. Co roku zachwycamy się jej puszystym ciastem i delikatną słodyczą. Może warto na tegoroczne święta upiec ją według sprawdzonego przepisu Szefa Kuchni Tomasza Króla? Przedstawiamy go poniżej.

Składniki potrzebne do przygotowania 4 sztuk:

  • 1 kilogram mąki tortowej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 10 żółtek,
  • 5 białek,
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
  • 60 g drożdży,
  • 1 szklanka sparzonych rodzynek,
  • szczypta szafranu,
  • 50 g spirytusu,
  • masło do posmarowania foremek,
  • cukier puder do posypania bab.

Sposób przygotowania:

W spirytusie moczymy szafran, który następnie odstawiamy.

W ciepłym mleku rozprowadzamy pół szklanki mąki z łyżką cukru i drożdżami. Tak powstały rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchny krem, białka ubijamy na pianę. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy utarte żółtka, pianę z białek i skórkę z cytryny, a następnie dokładnie mieszamy. Dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Potem dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Na koniec dorzucamy rodzynki i mieszamy je z ciastem.

Gdy ciasto wyrośnie, nakładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Czekamy, aż jeszcze raz wyrośnie. Pieczemy w 160 stopniach przez około 1 godzinę.

Gdy babka wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.

---

Życzymy smacznego, a po więcej pysznych potraw autorstwa Tomasza Króla zapraszamy do Restauracji Grand Cru w Gdańsku.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij