Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice

Wielkanoc po polsku, czyli żurek według Szefa Kuchni Tomasza Króla

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. Blog
  3. Wielkanoc po polsku, czyli żurek według Szefa Kuchni Tomasza Króla
05 kwi 2019

Wielkanoc po polsku, czyli żurek według Szefa Kuchni Tomasza Króla

Żurek często gości na naszych stołach już na śniadaniu wielkanocnym, a najpóźniej – na obiedzie. Jedno jest pewne – Wielkanoc bez niego po prostu nie może się obejść. Poznaj przepis na to wyjątkowe danie autorstwa Szefa Kuchni gdańskiej Restauracji Grand Cru.

Składniki na zakwas:

  • 5 łyżek mąki żytniej 2000,
  • 0,7 litra wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do glinianego garnka lub słoja. Następnie zalewamy letnią wodą, mieszamy i dodajemy przekrojone ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zacznie pachnieć kwasem - wtedy zakwas można przelać do butelki i przechowywać w lodówce.

Jeśli chcemy przygotować zakwas na barszcz biały, zamiast mąki żytniej należy użyć mąki pszennej graham.

Składniki na zupę:

  • 2 litry bulionu mięsnego,
  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 100 g cebuli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka chrzanu tartego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 3 sztuki grzybów suszonych.

Sposób przygotowania:

Ugotowaną białą kiełbasę kroimy w plastry. Cebulę siekamy, następnie podsmażamy z drobno pokrojonym, wędzonym boczkiem i czosnkiem. Gdy się zarumienią, wlewamy bulion, dodajemy suszone grzyby i kiełbasę, które gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy zakwas i doprawiamy go solą, pieprzem, majerankiem oraz łyżką chrzanu.

Żurek podajemy z jajkiem gotowanym na twardo. Można dodać także włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Trzeba pamiętać, żeby wrzucić je przed zakwasem - muszą wcześniej zmięknąć.

---

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij