Wielkanoc po polsku, czyli żurek według Szefa Kuchni Tomasza Króla

Fotolia_173773989_Subscription_Monthly_M.jpg

Wielkanoc po polsku, czyli żurek według Szefa Kuchni Tomasza Króla

5 kwietnia 2019

Żurek często gości na naszych stołach już na śniadaniu wielkanocnym, a najpóźniej – na obiedzie. Jedno jest pewne – Wielkanoc bez niego po prostu nie może się obejść. Poznaj przepis na to wyjątkowe danie autorstwa Szefa Kuchni gdańskiej Restauracji Grand Cru.

Składniki na zakwas:

  • 5 łyżek mąki żytniej 2000,
  • 0,7 litra wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do glinianego garnka lub słoja. Następnie zalewamy letnią wodą, mieszamy i dodajemy przekrojone ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zacznie pachnieć kwasem - wtedy zakwas można przelać do butelki i przechowywać w lodówce.

Jeśli chcemy przygotować zakwas na barszcz biały, zamiast mąki żytniej należy użyć mąki pszennej graham.

Składniki na zupę:

  • 2 litry bulionu mięsnego,
  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 100 g cebuli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka chrzanu tartego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 3 sztuki grzybów suszonych.

Sposób przygotowania:

Ugotowaną białą kiełbasę kroimy w plastry. Cebulę siekamy, następnie podsmażamy z drobno pokrojonym, wędzonym boczkiem i czosnkiem. Gdy się zarumienią, wlewamy bulion, dodajemy suszone grzyby i kiełbasę, które gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy zakwas i doprawiamy go solą, pieprzem, majerankiem oraz łyżką chrzanu.

Żurek podajemy z jajkiem gotowanym na twardo. Można dodać także włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Trzeba pamiętać, żeby wrzucić je przed zakwasem - muszą wcześniej zmięknąć.

---

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij