#Makaron z owocami morza – przepis Szefa Kuchni Restauracji Qualita
 Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz: 
  • 250 g krewetek tygrysich
  • 150 g małży w skorupach  
  • 50 g cebuli szalotki  
  • 20 g czosnku 
  • 200 g makaronu spaghetti 
  • 150 g pomidorów krojonych z puszki
  • 5 g natki pietruszki
  • 70 ml białego wina 
  • 15 g szpinaku
  • 3 g papryczki chili 
  • 30 g parmezanu
  • masło, oliwa z oliwek, sól i pieprz 
  
 Sposób wykonania i podania:
 Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie.
 Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na niej podsmaż krewetki, następnie dodaj małże i pokrojoną w kostkę cebulę, a także chili wraz z czosnkiem - chwilę podduś.
 Wlej białe wino, dodaj masło i dopraw, a jak wino odparuje dodaj pomidory z puszki i natkę pietruszki – chwilę podduś.
 Na koniec dołóż szpinak i wymieszaj wszystko razem z makaronem. Podaj z tartym parmezanem.
  
  #Szafranowe risotto z krewetkami – przepis Szefowej Kuchni Restauracji SmaQ Brasserie
 Do przygotowania dwóch porcji, potrzebujesz: 
  • 150 g ryżu arborio 
  • 0,75 l bulionu warzywnego
  • 8 krewetek
  • 1 cebula szalotka
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 papryczki chili   
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżka oliwy 
  • 40 g masła 
  • 2 łyżki startego parmezanu 
  • natka pietruszki 
  
 Wykonanie: 
 Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę szalotkę i surowy ryż. Następnie wymieszaj aż się zeszkli, dodaj białe wino oraz nitki szafranu.  Po odparowaniu wina wlej bulion w proporcji: na 1 część ryżu - 1,5 części bulionu. Gotuj na małym ogniu często mieszając do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Po tym czasie przykryj garnek, zdejmij go z ognia i pozostaw na kilka minut. 
  
 Na osobnej patelni roztop masło i wrzuć białą cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Podsmaż i dodaj obrane krewetki. Wszystko podsmaż do różowego koloru, a następnie podlej winem, poczekaj aż odparuje i dodaj natkę pietruszki.  
  
 Podanie:
 Risotto podaj w głębokim talerzu, a na sam koniec posyp świeżo startym parmezanem.
  
 #Tagliatelle z łososiem – przepis Szefa Kuchni Restauracji Questa
 Do przygotowania dwóch porcji, potrzebujesz: 
  • 160 g wędzonego łososia sałatkowego
  • 200 g makaronu tagliatelle lub wstążki
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • koperek 
  • pieprz
  • rukolę do przystrojenia
  
  Sposób wykonania i podania:
   Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na szerokiej patelni usmaż kawałki łososia, dodaj rozgnieciony przez praskę czosnek, a następnie podlej winem. Po odparowaniu, dodaj śmietanę kremówkę. Gotuj aż śmietana zgęstnieje (zredukuje się). Kolejno: dopraw koperkiem, pieprzem oraz dodaj ugotowany makaron (przecedzony, nieprzelany zimną wodą). 
 Wszystko dokładnie wymieszaj, tak, aby oblepić makaron sosem. Wyłóż na talerz i przystrój rukolą.
  
 #Prosty koktajl walentynkowy dla dwojga
 Wybór składników koktajlu na święto zakochanych zdaje się być wyborem oczywistym: truskawki i wino musujące. Nasza propozycja opiera się na tym sprawdzonym schemacie, jednak odrobinę go zmodyfikowaliśmy. Wymaga też ciut więcej pracy, ale czego się nie robi w imię miłości (i aby zaimponować swojej wybrance).
  
 Będziesz potrzebować:
  • swój ulubiony gin
  • domowy syrop z truskawek
  • mrożone truskawki
  • biały cukier
  • sok z cytryny
  • wytrawne wino musujące (dobrze schłodzone!)
  • miętę 
  • białko jajka (lub dla wersji wege: aquafaba)
  • kieliszek do szampana
  • szejker lub inne zakręcane naczynie
  
 Domowy syrop z truskawek
 Syrop przygotujesz zasypując mrożone truskawki białym cukrem w proporcji 1:1. Tak przygotowane owoce pozostaw w ciepłym pomieszczeniu na około dobę, mieszając całość co kilka godzin. Następnie przecedź syrop za pomocą sita kuchennego. W celu wydłużenia terminu przydatności dodaj kieliszek wódki, przelej do butelki i przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
 Pozostałe owoce użyj do ciasta lub zblenduj na mus truskawkowy.
 PS. Polecamy zrobić więcej syropu (np. z 1 kilograma truskawek) – będzie świetnym dodatkiem do herbaty czy wypieków!
  
 Przygotowanie koktajlu: 
 Do szejkera* wlej kolejno:
  • 30 ml syropu truskawkowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • 20 ml ginu
  • białko z jednego jajka kurzego lub 15 ml aquafaby
  • trzy listki mięty
  
 Mocno wstrząśnij (do momentu, gdy pojawi się pianka), następnie dodaj lodu (do około ¾ wysokości) i ponownie wstrząśnij. Przecedź do zmrożonego kieliszka do szampana (uważaj, aby do kieliszka nie dostał się lód!), uzupełnij winem musującym i udekoruj szczytem mięty. 
 PS. Jeśli wolisz mniej słodkie smaki, możesz odwrócić proporcje soku z cytryny i syropu cukrowego.
  
 PS2. Dla fanów wytrawniejszych smaków polecamy poniższe proporcje:
  • 30 ml ginu
  • 15 ml soku z cytryny
  • 7,5 ml syropu truskawkowego
  • 1 białko / 15 ml aquafaby
  • trzy listki mięty
  • wino musujące
 *jeśli nie masz szejkera, możesz użyć dużego słoika z nakrętką
  
   
 Mamy nadzieję, że przepisy na dania oraz koktajl, przygotowane specjalnie przez naszych Szefów Kuchni sprawią, że ten dzień na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!