Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
04 Febr. 2020

Walentynki last minute – romantyczna kolacja dla dwojga w domowym zaciszu

Święto Zakochanych to doskonała okazja do wyznania od dawna skrywanych uczuć oraz celebrowania miłości z ukochaną osobą. Jeśli nie wiecie, jak spędzić Walentynki by Wasza druga połówka poczuła się wyjątkowo, przygotowaliśmy kilka smakowitych przepisów na dania, które pomogą Wam ją zaskoczyć.

#Makaron z owocami morza – przepis Szefa Kuchni Restauracji Qualita

Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz: 
250 g krewetek tygrysich
150 g małży w skorupach  
50 g cebuli szalotki  
20 g czosnku 
200 g makaronu spaghetti 
150 g pomidorów krojonych z puszki
5 g natki pietruszki
70 ml białego wina 
15 g szpinaku
3 g papryczki chili 
30 g parmezanu
masło, oliwa z oliwek, sól i pieprz 
 
Sposób wykonania i podania:
Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na niej podsmaż krewetki, następnie dodaj małże i pokrojoną w kostkę cebulę, a także chili wraz z czosnkiem - chwilę podduś.
Wlej białe wino, dodaj masło i dopraw, a jak wino odparuje dodaj pomidory z puszki i natkę pietruszki – chwilę podduś.
Na koniec dołóż szpinak i wymieszaj wszystko razem z makaronem. Podaj z tartym parmezanem.
 

 #Szafranowe risotto z krewetkami – przepis Szefowej Kuchni Restauracji SmaQ Brasserie

Do przygotowania dwóch porcji, potrzebujesz: 
150 g ryżu arborio 
0,75 l bulionu warzywnego
8 krewetek
1 cebula szalotka
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
0,5 papryczki chili   
150 ml białego wina wytrawnego
kilka nitek szafranu
1 łyżka oliwy 
40 g masła 
2 łyżki startego parmezanu 
natka pietruszki 
 
Wykonanie: 
Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę szalotkę i surowy ryż. Następnie wymieszaj aż się zeszkli, dodaj białe wino oraz nitki szafranu.  Po odparowaniu wina wlej bulion w proporcji: na 1 część ryżu - 1,5 części bulionu. Gotuj na małym ogniu często mieszając do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Po tym czasie przykryj garnek, zdejmij go z ognia i pozostaw na kilka minut. 
 
Na osobnej patelni roztop masło i wrzuć białą cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Podsmaż i dodaj obrane krewetki. Wszystko podsmaż do różowego koloru, a następnie podlej winem, poczekaj aż odparuje i dodaj natkę pietruszki.  
 
Podanie:
Risotto podaj w głębokim talerzu, a na sam koniec posyp świeżo startym parmezanem.
 

#Tagliatelle z łososiem – przepis Szefa Kuchni Restauracji Questa

Do przygotowania dwóch porcji, potrzebujesz: 
160 g wędzonego łososia sałatkowego
200 g makaronu tagliatelle lub wstążki
250 ml śmietany kremówki 30%
2 ząbki czosnku
50 ml białego wina
koperek 
pieprz
rukolę do przystrojenia
 
Sposób wykonania i podania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na szerokiej patelni usmaż kawałki łososia, dodaj rozgnieciony przez praskę czosnek, a następnie podlej winem. Po odparowaniu, dodaj śmietanę kremówkę. Gotuj aż śmietana zgęstnieje (zredukuje się). Kolejno: dopraw koperkiem, pieprzem oraz dodaj ugotowany makaron (przecedzony, nieprzelany zimną wodą). 
Wszystko dokładnie wymieszaj, tak, aby oblepić makaron sosem. Wyłóż na talerz i przystrój rukolą.
 

#Prosty koktajl walentynkowy dla dwojga

Wybór składników koktajlu na święto zakochanych zdaje się być wyborem oczywistym: truskawki i wino musujące. Nasza propozycja opiera się na tym sprawdzonym schemacie, jednak odrobinę go zmodyfikowaliśmy. Wymaga też ciut więcej pracy, ale czego się nie robi w imię miłości (i aby zaimponować swojej wybrance).
 
Będziesz potrzebować:
swój ulubiony gin
domowy syrop z truskawek
mrożone truskawki
biały cukier
sok z cytryny
wytrawne wino musujące (dobrze schłodzone!)
miętę 
białko jajka (lub dla wersji wege: aquafaba)
kieliszek do szampana
szejker lub inne zakręcane naczynie
 
Domowy syrop z truskawek
Syrop przygotujesz zasypując mrożone truskawki białym cukrem w proporcji 1:1. Tak przygotowane owoce pozostaw w ciepłym pomieszczeniu na około dobę, mieszając całość co kilka godzin. Następnie przecedź syrop za pomocą sita kuchennego. W celu wydłużenia terminu przydatności dodaj kieliszek wódki, przelej do butelki i przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
Pozostałe owoce użyj do ciasta lub zblenduj na mus truskawkowy.
PS. Polecamy zrobić więcej syropu (np. z 1 kilograma truskawek) – będzie świetnym dodatkiem do herbaty czy wypieków!
 
Przygotowanie koktajlu: 
Do szejkera* wlej kolejno:
30 ml syropu truskawkowego
15 ml soku z cytryny
20 ml ginu
białko z jednego jajka kurzego lub 15 ml aquafaby
trzy listki mięty
 
Mocno wstrząśnij (do momentu, gdy pojawi się pianka), następnie dodaj lodu (do około ¾ wysokości) i ponownie wstrząśnij. Przecedź do zmrożonego kieliszka do szampana (uważaj, aby do kieliszka nie dostał się lód!), uzupełnij winem musującym i udekoruj szczytem mięty. 
PS. Jeśli wolisz mniej słodkie smaki, możesz odwrócić proporcje soku z cytryny i syropu cukrowego.
 
PS2. Dla fanów wytrawniejszych smaków polecamy poniższe proporcje:
30 ml ginu
15 ml soku z cytryny
7,5 ml syropu truskawkowego
1 białko / 15 ml aquafaby
trzy listki mięty
wino musujące
*jeśli nie masz szejkera, możesz użyć dużego słoika z nakrętką
 
 
Mamy nadzieję, że przepisy na dania oraz koktajl, przygotowane specjalnie przez naszych Szefów Kuchni sprawią, że ten dzień na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!

Newsletter

Melden Sie sich für unseren Newsletter an, um auf dem Laufenden zu sein!

Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen. Mehr in der Datenschutzerklärung.

OK, schließen