Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
04 Feb 2020

Walentynki last minute – romantyczna kolacja dla dwojga w domowym zaciszu

Święto Zakochanych to doskonała okazja do wyznania od dawna skrywanych uczuć oraz celebrowania miłości z ukochaną osobą. Jeśli nie wiecie, jak spędzić Walentynki by Wasza druga połówka poczuła się wyjątkowo, przygotowaliśmy kilka smakowitych przepisów na dania, które pomogą Wam ją zaskoczyć.

#Makaron z owocami morza – przepis Szefa Kuchni Restauracji Qualita

Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz: 
250 g krewetek tygrysich
150 g małży w skorupach  
50 g cebuli szalotki  
20 g czosnku 
200 g makaronu spaghetti 
150 g pomidorów krojonych z puszki
5 g natki pietruszki
70 ml białego wina 
15 g szpinaku
3 g papryczki chili 
30 g parmezanu
masło, oliwa z oliwek, sól i pieprz 
 
Sposób wykonania i podania:
Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na niej podsmaż krewetki, następnie dodaj małże i pokrojoną w kostkę cebulę, a także chili wraz z czosnkiem - chwilę podduś.
Wlej białe wino, dodaj masło i dopraw, a jak wino odparuje dodaj pomidory z puszki i natkę pietruszki – chwilę podduś.
Na koniec dołóż szpinak i wymieszaj wszystko razem z makaronem. Podaj z tartym parmezanem.
 

 #Szafranowe risotto z krewetkami – przepis Szefowej Kuchni Restauracji SmaQ Brasserie

Do przygotowania dwóch porcji, potrzebujesz: 
150 g ryżu arborio 
0,75 l bulionu warzywnego
8 krewetek
1 cebula szalotka
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
0,5 papryczki chili   
150 ml białego wina wytrawnego
kilka nitek szafranu
1 łyżka oliwy 
40 g masła 
2 łyżki startego parmezanu 
natka pietruszki 
 
Wykonanie: 
Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę szalotkę i surowy ryż. Następnie wymieszaj aż się zeszkli, dodaj białe wino oraz nitki szafranu.  Po odparowaniu wina wlej bulion w proporcji: na 1 część ryżu - 1,5 części bulionu. Gotuj na małym ogniu często mieszając do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Po tym czasie przykryj garnek, zdejmij go z ognia i pozostaw na kilka minut. 
 
Na osobnej patelni roztop masło i wrzuć białą cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Podsmaż i dodaj obrane krewetki. Wszystko podsmaż do różowego koloru, a następnie podlej winem, poczekaj aż odparuje i dodaj natkę pietruszki.  
 
Podanie:
Risotto podaj w głębokim talerzu, a na sam koniec posyp świeżo startym parmezanem.
 

#Tagliatelle z łososiem – przepis Szefa Kuchni Restauracji Questa

Do przygotowania dwóch porcji, potrzebujesz: 
160 g wędzonego łososia sałatkowego
200 g makaronu tagliatelle lub wstążki
250 ml śmietany kremówki 30%
2 ząbki czosnku
50 ml białego wina
koperek 
pieprz
rukolę do przystrojenia
 
Sposób wykonania i podania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na szerokiej patelni usmaż kawałki łososia, dodaj rozgnieciony przez praskę czosnek, a następnie podlej winem. Po odparowaniu, dodaj śmietanę kremówkę. Gotuj aż śmietana zgęstnieje (zredukuje się). Kolejno: dopraw koperkiem, pieprzem oraz dodaj ugotowany makaron (przecedzony, nieprzelany zimną wodą). 
Wszystko dokładnie wymieszaj, tak, aby oblepić makaron sosem. Wyłóż na talerz i przystrój rukolą.
 

#Prosty koktajl walentynkowy dla dwojga

Wybór składników koktajlu na święto zakochanych zdaje się być wyborem oczywistym: truskawki i wino musujące. Nasza propozycja opiera się na tym sprawdzonym schemacie, jednak odrobinę go zmodyfikowaliśmy. Wymaga też ciut więcej pracy, ale czego się nie robi w imię miłości (i aby zaimponować swojej wybrance).
 
Będziesz potrzebować:
swój ulubiony gin
domowy syrop z truskawek
mrożone truskawki
biały cukier
sok z cytryny
wytrawne wino musujące (dobrze schłodzone!)
miętę 
białko jajka (lub dla wersji wege: aquafaba)
kieliszek do szampana
szejker lub inne zakręcane naczynie
 
Domowy syrop z truskawek
Syrop przygotujesz zasypując mrożone truskawki białym cukrem w proporcji 1:1. Tak przygotowane owoce pozostaw w ciepłym pomieszczeniu na około dobę, mieszając całość co kilka godzin. Następnie przecedź syrop za pomocą sita kuchennego. W celu wydłużenia terminu przydatności dodaj kieliszek wódki, przelej do butelki i przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
Pozostałe owoce użyj do ciasta lub zblenduj na mus truskawkowy.
PS. Polecamy zrobić więcej syropu (np. z 1 kilograma truskawek) – będzie świetnym dodatkiem do herbaty czy wypieków!
 
Przygotowanie koktajlu: 
Do szejkera* wlej kolejno:
30 ml syropu truskawkowego
15 ml soku z cytryny
20 ml ginu
białko z jednego jajka kurzego lub 15 ml aquafaby
trzy listki mięty
 
Mocno wstrząśnij (do momentu, gdy pojawi się pianka), następnie dodaj lodu (do około ¾ wysokości) i ponownie wstrząśnij. Przecedź do zmrożonego kieliszka do szampana (uważaj, aby do kieliszka nie dostał się lód!), uzupełnij winem musującym i udekoruj szczytem mięty. 
PS. Jeśli wolisz mniej słodkie smaki, możesz odwrócić proporcje soku z cytryny i syropu cukrowego.
 
PS2. Dla fanów wytrawniejszych smaków polecamy poniższe proporcje:
30 ml ginu
15 ml soku z cytryny
7,5 ml syropu truskawkowego
1 białko / 15 ml aquafaby
trzy listki mięty
wino musujące
*jeśli nie masz szejkera, możesz użyć dużego słoika z nakrętką
 
 
Mamy nadzieję, że przepisy na dania oraz koktajl, przygotowane specjalnie przez naszych Szefów Kuchni sprawią, że ten dzień na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!

Newsletter

Subscribe to our newsletter and stay up to date with us!

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close