Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
Q Hotel Plus Wrocław Bielany

Przepis na Łososia w Kawie Espresso. Świąteczna propozycja od szefa kuchni Tomasza Króla

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. Przepis na Łososia w Kawie Espresso. Świąteczna propozycja od szefa kuchni Tomasza Króla
14 gru 2018

Przepis na Łososia w Kawie Espresso. Świąteczna propozycja od szefa kuchni Tomasza Króla

W Święta Bożego Narodzenia na polskich stołach królują ryby. Warto jednak czasem odejść od schematów i zamiast (lub obok) karpia przygotować coś nieszablonowego, ale mimo wszystko wciąż wiernego tradycji. Nasza propozycja to łosoś w kawie espresso w wydaniu szefa kuchni restauracji Grand Cru w Gdańsku – Tomasza Króla. Zaskocz swoich bliskich i podaruj im na święta smak, jakiego jeszcze nie znają.

Dlaczego właśnie takie danie?

Poszukując ciągle nowych przepisów świątecznych i nie tylko, natrafiłem kiedyś w kuchni brazylijskiej na połączenie ryby z kawą. Zainspirowany tym nietypowym smakiem, postanowiłem przygotować z niego danie na polskie święta. Jego smak przypadł do gustu gościom i od tego czasu często wracam do tego przepisu. Jest on dość nietypowy, ale polecam każdemu odważnemu spróbować!

Tomasz Król

Składniki dla 4 osób:

  • stek z łososia - 4 szt. (około 800 g),
  • masło klarowane 80g,
  • kawa espresso - 2 filiżanki,
  • rozmaryn świeży - 2 gałązki,
  • gorzka czekolada - 3 kostki,
  • szczypta sproszkowanego kardamonu,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy:

  • Dokładnie oczyścić łososia z ości i doprawić solą i pieprzem.
  • Następnie w głębokim rondlu zarumienić go na klarowanym maśle.
  • Odlać nadmiar masła i dolać kawę espresso.
  • Gdy całość zacznie się dusić, dodajemy rozmaryn i kardamon, przykrywamy rondel i gotujemy ok. 10 minut. W trakcie gotowania trzeba delikatnie odwrócić rybę, by cała udusiła się w kawie.
  • Gdy będzie gotowa, zdejmujemy z ognia i dodajemy do powstałego wywaru gorzką czekoladę, delikatnie mieszamy, aż się rozpuści.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ryżem basmati, kluskami kładzionymi czy purée ziemniaczanym.

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Po więcej pysznych dań zapraszamy do restauracji Grand Cru mieszczącej się w samym centrum miasta.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij