Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice

Przepis na Łososia w Kawie Espresso. Świąteczna propozycja od szefa kuchni Tomasza Króla

  1. Discover the possibilities of Q Hotel
  2. Przepis na Łososia w Kawie Espresso. Świąteczna propozycja od szefa kuchni Tomasza Króla
14 Dec 2018

Przepis na Łososia w Kawie Espresso. Świąteczna propozycja od szefa kuchni Tomasza Króla

W Święta Bożego Narodzenia na polskich stołach królują ryby. Warto jednak czasem odejść od schematów i zamiast (lub obok) karpia przygotować coś nieszablonowego, ale mimo wszystko wciąż wiernego tradycji. Nasza propozycja to łosoś w kawie espresso w wydaniu szefa kuchni restauracji Grand Cru w Gdańsku – Tomasza Króla. Zaskocz swoich bliskich i podaruj im na święta smak, jakiego jeszcze nie znają.

Dlaczego właśnie takie danie?

Poszukując ciągle nowych przepisów świątecznych i nie tylko, natrafiłem kiedyś w kuchni brazylijskiej na połączenie ryby z kawą. Zainspirowany tym nietypowym smakiem, postanowiłem przygotować z niego danie na polskie święta. Jego smak przypadł do gustu gościom i od tego czasu często wracam do tego przepisu. Jest on dość nietypowy, ale polecam każdemu odważnemu spróbować!

Tomasz Król

Składniki dla 4 osób:

  • stek z łososia - 4 szt. (około 800 g),
  • masło klarowane 80g,
  • kawa espresso - 2 filiżanki,
  • rozmaryn świeży - 2 gałązki,
  • gorzka czekolada - 3 kostki,
  • szczypta sproszkowanego kardamonu,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy:

  • Dokładnie oczyścić łososia z ości i doprawić solą i pieprzem.
  • Następnie w głębokim rondlu zarumienić go na klarowanym maśle.
  • Odlać nadmiar masła i dolać kawę espresso.
  • Gdy całość zacznie się dusić, dodajemy rozmaryn i kardamon, przykrywamy rondel i gotujemy ok. 10 minut. W trakcie gotowania trzeba delikatnie odwrócić rybę, by cała udusiła się w kawie.
  • Gdy będzie gotowa, zdejmujemy z ognia i dodajemy do powstałego wywaru gorzką czekoladę, delikatnie mieszamy, aż się rozpuści.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ryżem basmati, kluskami kładzionymi czy purée ziemniaczanym.

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Po więcej pysznych dań zapraszamy do restauracji Grand Cru mieszczącej się w samym centrum miasta.

Newsletter

Subscribe to our newsletter and stay up to date with us!

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close