Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice

Przepis na smaczne święta – gęsie udko w wydaniu szefa kuchni Marcina Dudka

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. Blog
  3. Przepis na smaczne święta – gęsie udko w wydaniu szefa kuchni Marcina Dudka
13 gru 2018

Przepis na smaczne święta – gęsie udko w wydaniu szefa kuchni Marcina Dudka

Polacy uwielbiają mięsa. Trudno wyobrazić sobie świąteczny obiad bez aromatycznej pieczeni. Proponujemy jednak nie przygotowywać w tym roku schabu czy indyka, a sięgnąć nieco głębiej do tradycji polskiej kuchni. Poznaj przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Qualita Marcina Dudka na rozpływającą się w ustach gęsinę.

Dlaczego akurat to danie?

W tym roku na Święta Bożego Narodzenia polecam tradycyjną polską gęś, która cieszy się ogromną popularnością w naszej restauracji od połowy listopada.

Danie, które prezentuję, to udko gęsie konfitowane w gęsim tłuszczu, z dodatkiem sosu na bazie ciemnego piwa z przyprawami korzennymi, pieczonym ziemniakiem i modrą, gotowaną w winie czerwonym kapustą.

Gęsina od kilku lat skutecznie wraca na polskie stoły. To zdrowe mięso, zawierające wiele składników odżywczych i przede wszystkim - bardzo smaczne. Polecam wszystkim dania z gęsiny, a  zwłaszcza w okresie świąteczno-noworocznym, kiedy jest ona najlepsza.

Marcin Dudek

Składniki potrzebne do przygotowania 10 porcji:

  • udko z gęsi – 10 sztuk, około 4,5 kg,
  • smalec gęsi – 2 kg,
  • olej – 1 litr,
  • anyż – 3 sztuki,
  • kora cynamonowa – 2 sztuki,
  • sól – 50 gram,
  • pieprz – 20 gram,
  • miód wielokwiatowy – 200 gram,
  • wino czerwone wytrawne – 250 gram,
  • ciemne piwo - 200 ml,
  • ziemniak – 2 kg,
  • kapusta czerwona – 2 kg.

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie dania należy rozpocząć kilka dni przed świętami. W tym celu trzeba udko gęsie zasolić solą morską z dodatkiem pieprzu, anyżu i kory cynamonowej, co sprawi, że mięso będzie miało głęboki korzenny smak i będzie mogło być przechowywane nawet do nowego roku.
  • Po wyjęciu z marynaty gęsiego udka rozpoczynamy konfitowanie, czyli gotowanie na bardzo wolnym ogniu w tłuszczu, przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu gęś pozostawiamy w tłuszczu aż do zastygnięcia.
  • W międzyczasie trzeba przygotować sos. W rondelku topimy cukier tak, aby powstał piękny o złotym kolorze karmel, który z kolei zalewamy ciemnym regionalnym piwem. Po odparowaniu połowy dodajemy miód oraz konfiturę z czarnego bzu. Całość musimy zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Gdy sos jest gotowy, wyjmujemy udko z tłuszczu i podgrzewamy w piekarniku.
  • Następnie sos rozlewamy na talerze, układamy gęsie udko, posypujemy kruszonym piernikiem, dodajemy pieczony ziemniak oraz czerwoną kapustę gotowaną w winie.

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Po więcej inspiracji i smacznych dań (z gęsiny i nie tylko!) zapraszamy do krakowskiej restauracji Qualita.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij