Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice

Słodkie święta – przepis na ciasto drożdżowe szefa kuchni

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. Blog
  3. Słodkie święta – przepis na ciasto drożdżowe szefa kuchni
11 gru 2018

Słodkie święta – przepis na ciasto drożdżowe szefa kuchni

Święta to nie tylko barszcz z uszkami, pierogi, karp i ryba po grecku. To także pyszne desery, które rozpieszczają nasze kubki smakowe w tym wyjątkowym okresie. Zachęcamy do wypróbowania przepisu szefa kuchni wrocławskiej restauracji Questa Jakuba Bębasa na ciasto drożdżowe. Na pewno nie pożałujesz!

Dlaczego właśnie to danie?

Do dnia dzisiejszego nadal czuję ten słodki zapach ciasta drożdżowego robionego przez babcię na każde święta. Babci już nie ma z nami, ale jej przepis przetrwał w naszej pamięci i nikt z nas nie wyobraża sobie już świąt bez Ciasta Drożdżowego Babci Czesi.

Jakub Bębas

Składniki:

  • 5 dag drożdży,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 4 duże jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

  • Bierzemy dużą miskę, do której dajemy drożdże, łyżkę cukru, szklankę mąki i szklankę koniecznie ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  • Następnie dodajemy resztę mąki, cukru, aromat, szczyptę soli, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy drewnianą pałką i mocno ubijamy tak, by jak najbardziej napowietrzyć ciasto, aby było puszyste i gładkie.
  • Gdy ładnie odchodzi od miski, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Następnie odstawiamy w ciepłe i suche miejsce.
  • W międzyczasie robimy słodką kruszonkę, do której będą nam potrzebne:
  • szklanka mąki,
  • pół kostki dobrego masła,
  • 2/3 szklanki cukru.
  • Wszystko razem szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki, by się schłodziło.
  • Po 2 godzinach przekładamy ciasto do formy prostokątnej, posypujemy kruszonką rwąc małe kawałki i sypiąc na ciasto.
  • Gotowe ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu tylko na tradycyjne pieczenie. Piec mojej babci też go nie miał, więc trzymam się przepisu ;-)
  • Po 45 minutach powinno wyjść nam piękne złociste ciasto o zniewalającym waniliowo-pomarańczowym zapachu – zupełnie jak u babci w domu.

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Po więcej pysznych kulinarnych inspiracji oraz deserów (i nie tylko) zapraszamy do restauracji Questa.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij