Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice

Przepis na smaczne święta – gęsie udko w wydaniu szefa kuchni Marcina Dudka

  1. Entdecken Sie die Möglichkeiten von Q Hotel
  2. Przepis na smaczne święta – gęsie udko w wydaniu szefa kuchni Marcina Dudka
13 Dez. 2018

Przepis na smaczne święta – gęsie udko w wydaniu szefa kuchni Marcina Dudka

Polacy uwielbiają mięsa. Trudno wyobrazić sobie świąteczny obiad bez aromatycznej pieczeni. Proponujemy jednak nie przygotowywać w tym roku schabu czy indyka, a sięgnąć nieco głębiej do tradycji polskiej kuchni. Poznaj przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Qualita Marcina Dudka na rozpływającą się w ustach gęsinę.

Dlaczego akurat to danie?

W tym roku na Święta Bożego Narodzenia polecam tradycyjną polską gęś, która cieszy się ogromną popularnością w naszej restauracji od połowy listopada.

Danie, które prezentuję, to udko gęsie konfitowane w gęsim tłuszczu, z dodatkiem sosu na bazie ciemnego piwa z przyprawami korzennymi, pieczonym ziemniakiem i modrą, gotowaną w winie czerwonym kapustą.

Gęsina od kilku lat skutecznie wraca na polskie stoły. To zdrowe mięso, zawierające wiele składników odżywczych i przede wszystkim - bardzo smaczne. Polecam wszystkim dania z gęsiny, a  zwłaszcza w okresie świąteczno-noworocznym, kiedy jest ona najlepsza.

Marcin Dudek

Składniki potrzebne do przygotowania 10 porcji:

  • udko z gęsi – 10 sztuk, około 4,5 kg,
  • smalec gęsi – 2 kg,
  • olej – 1 litr,
  • anyż – 3 sztuki,
  • kora cynamonowa – 2 sztuki,
  • sól – 50 gram,
  • pieprz – 20 gram,
  • miód wielokwiatowy – 200 gram,
  • wino czerwone wytrawne – 250 gram,
  • ciemne piwo - 200 ml,
  • ziemniak – 2 kg,
  • kapusta czerwona – 2 kg.

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie dania należy rozpocząć kilka dni przed świętami. W tym celu trzeba udko gęsie zasolić solą morską z dodatkiem pieprzu, anyżu i kory cynamonowej, co sprawi, że mięso będzie miało głęboki korzenny smak i będzie mogło być przechowywane nawet do nowego roku.
  • Po wyjęciu z marynaty gęsiego udka rozpoczynamy konfitowanie, czyli gotowanie na bardzo wolnym ogniu w tłuszczu, przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu gęś pozostawiamy w tłuszczu aż do zastygnięcia.
  • W międzyczasie trzeba przygotować sos. W rondelku topimy cukier tak, aby powstał piękny o złotym kolorze karmel, który z kolei zalewamy ciemnym regionalnym piwem. Po odparowaniu połowy dodajemy miód oraz konfiturę z czarnego bzu. Całość musimy zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Gdy sos jest gotowy, wyjmujemy udko z tłuszczu i podgrzewamy w piekarniku.
  • Następnie sos rozlewamy na talerze, układamy gęsie udko, posypujemy kruszonym piernikiem, dodajemy pieczony ziemniak oraz czerwoną kapustę gotowaną w winie.

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Po więcej inspiracji i smacznych dań (z gęsiny i nie tylko!) zapraszamy do krakowskiej restauracji Qualita.

Newsletter

Melden Sie sich für unseren Newsletter an, um auf dem Laufenden zu sein!

Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen. Mehr in der Datenschutzerklärung.

OK, schließen