Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice

Baba szafranowa, czyli przepis na słodką Wielkanoc

  1. Discover the possibilities of Q Hotel
  2. Baba szafranowa, czyli przepis na słodką Wielkanoc
02 Apr 2019

Baba szafranowa, czyli przepis na słodką Wielkanoc

Babka to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych. Co roku zachwycamy się jej puszystym ciastem i delikatną słodyczą. Może warto na tegoroczne święta upiec ją według sprawdzonego przepisu Szefa Kuchni Tomasza Króla? Przedstawiamy go poniżej.

Składniki potrzebne do przygotowania 4 sztuk:

  • 1 kilogram mąki tortowej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 10 żółtek,
  • 5 białek,
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
  • 60 g drożdży,
  • 1 szklanka sparzonych rodzynek,
  • szczypta szafranu,
  • 50 g spirytusu,
  • masło do posmarowania foremek,
  • cukier puder do posypania bab.

Sposób przygotowania:

W spirytusie moczymy szafran, który następnie odstawiamy.

W ciepłym mleku rozprowadzamy pół szklanki mąki z łyżką cukru i drożdżami. Tak powstały rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchny krem, białka ubijamy na pianę. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy utarte żółtka, pianę z białek i skórkę z cytryny, a następnie dokładnie mieszamy. Dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Potem dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Na koniec dorzucamy rodzynki i mieszamy je z ciastem.

Gdy ciasto wyrośnie, nakładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Czekamy, aż jeszcze raz wyrośnie. Pieczemy w 160 stopniach przez około 1 godzinę.

Gdy babka wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.

---

Życzymy smacznego, a po więcej pysznych potraw autorstwa Tomasza Króla zapraszamy do Restauracji Grand Cru w Gdańsku.

Newsletter

Subscribe to our newsletter and stay up to date with us!

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close