Top 4 potrawy kuchni śląskiej
#1 Przystawka – tradycyjne gęsie żołądki
Gęsie żołądki na Śląsku nazywane są często gęsimi pipkami. To danie jest doskonałą przystawką. Jak to w przypadku przepisów tradycyjnych bywa, potrawa ta przygotowywana jest z różnych składników, np. z wykorzystaniem włoszczyzny. Nasi specjaliści do spraw smaku postawili jednak na aromatyczne borowiki, które wraz z gęsimi żołądkami tworzą niezapomniany duet. Całość dopełnia nutka orzechów włoskich, szalotki oraz chrzanu. Co tu dużo mówić – tego dania kuchni śląskiej trzeba spróbować!
#2 Sałatka – śledziowe hekele
Hekele to potrawa, która Ślązakom kojarzy się z okresem postu – wszystko dlatego, że jest przygotowywana z ryb, a dokładniej ze śledzi. Można powiedzieć, że hekele to śledziowa sałatka, choć niektórzy Ślązacy wykorzystują te same składniki, aby stworzyć pastę, którą smarują chleb. Bez względu na wariant, istotą tej potrawy są dwa dominujące smaki – aromat śledzia, a także musztardy. Oprócz tego w tej tradycyjnej potrawie kuchni śląskiej znajdziesz jajko, cebulę, ogórki kiszone, a także pataty, czyli ziemniaki o słodkim posmaku.
#3 Zupa – żur na zakwasie z kiełbasą i jajem
Żurek po polsku to jedna z najpopularniejszych zup kuchni polskiej, zajmująca także szczególne miejsce w kuchni Górnego Śląska. Przygotowywany na tradycyjnym zakwasie ma niepowtarzalny, głęboki smak. Zwyczaj nakazuje, aby ta zupa była podawana z jajkiem oraz kiełbasą. Nie inaczej jest w Restauracji SmaQ! Nasz szef kuchni do śląskiego żurku dodaje regionalną kiełbasę jałowcową, gotowane jajka oraz ziemniaki, które sprawiają, że zupa jest jeszcze smaczniejsza i bardziej sycąca.
#4 Danie główne – śląskie rolady, kluski i modra kapusta
Wołowe rolady to absolutny klasyk kuchni śląskiej. W naszej kuchni przygotowywane są z najwyższej jakości czerwonego mięsa, z dodatkiem boczku, drobno posiekanej cebulki oraz kiszonych ogórków. Śląskie rolady smakują najlepiej w towarzystwie równie tradycyjnych klusek śląskich z dziurką, polanych smakowitym, gęstym sosem. Smakowitą kompozycję dopełnia czerwona kapusta, na śląsku nazywana także „modrą”. Taki obiad to propozycja bardzo sycąca - idealna jako posiłek po długim dniu spędzonym na zwiedzaniu największych śląskich atrakcji.
- - - - - -
Dania kuchni śląskiej warte są odkrywania! Przecież kulturę odkrywa się nie tylko poprzez zwiedzanie zabytków i atrakcji Katowic, czy spacery po mieście, ale także przez to, co uwielbiamy najbardziej – dobre, starannie przygotowane jedzenie z najlepszych składników. Z tego powodu podczas kolejnej wizyty w Katowicach spróbuj poznawać Śląsk za pomocą swoich kubków smakowych. Moc kulinarnych wrażeń dzięki śląskiemu jedzeniu gwarantowana!