Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice

Najlepsze ze Śląska – relacja z kolacji

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. Blog
  3. Najlepsze ze Śląska – relacja z kolacji
14 mar 2019

Najlepsze ze Śląska – relacja z kolacji

Tradycyjne śląskie dania w nowoczesnym wydaniu, aromatyczne wino, wspaniali Goście i niekończące się rozmowy – tak w skrócie można opisać kolację, która 12 marca odbyła się w restauracji SmaQ Food & Wine.

Swoją obecnością ucztę uświetnili Blogerzy ze Śląska, Goście z całej Polski i przedstawiciele szlaku kulinarnego Śląskie Smaki. Zależało nam na tym, aby rozkochać ich w kuchni śląskiej i udowodnić, że tradycja może iść w parze z nowoczesnością. Czy się udało? Nieskromnie możemy przyznać, że tak.

Przepis na udany wieczór? Śląska kuchnia i przednie towarzystwo!

Na tę wyjątkową kolację składało się 6 dań, nad przygotowaniem których czuwał szef kuchni Arkadiusz Gawron. Goście mieli okazję spróbować klasycznych potraw kuchni śląskiej, a każda z nich została wcześniej szczegółowo omówiona przez Kierownika restauracji. Do każdego z dań został także podany specjalnie wybrany alkohol, a do jednego z nich – piwo z regionalnego browaru.

Gości zachwycił nie tylko bogaty smak i oryginalna forma podania potraw, ale także wysoka jakość obsługi oraz nowoczesny design samej restauracji.

A w menu…

Kolacja rozpoczęła się od tradycyjnej śląskiej przystawki – hekeli podanych z chipsem z batata. Śledzie połączone z jajkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą i musztardą zaostrzyły apetyt gości i przygotowały ich kubki smakowe na dalsze doznania.

Drugą przystawką był Himmelreich, zwany inaczej śląskim niebem – nie bez powodu. Apetyczna kompozycja składająca się z boczku i suszonych owoców wprawiła wszystkich w zachwyt i sprawiła, że naprawdę poczuli się jak w raju.

Później przyszła pora na tradycyjny żurek śląski podany w nieco mniej tradycyjnej formie, bo z jajkiem w koszulce. Takie połączenie zdobyło uznanie nawet wśród koneserów śląskiej sztuki kulinarnej.

W roli dania głównego nr 1 wystąpił pstrąg złotopotocki podany z kaszą gryczaną zawiniętą w kapustę. Wielu Gości wypowiadało się o tym daniu jako o najmocniejszym punkcie całej kolacji.

Na śląskiej uczcie nie mogło oczywiście zabraknąć tradycyjnej rolady wołowej w towarzystwie klusek śląskich i czerwonej kapusty. Palce lizać, jak mówili wszyscy zadowoleni smakosze.

W końcu przyszła pora na deser – zaproponowany przez Szefa Kuchni cwibak sprawdził się w tej roli wyśmienicie (i smakowicie!). Keks został podany z lodami kasztanowymi i był doskonałym zwieńczeniem tej szczególnej kolacji.

Każdy wyszedł z pełnym żołądkiem i… rękoma

Na koniec wszyscy Goście otrzymali wyjątkowe prezenty, aby na dłużej mogli pozostać w królestwie śląskich smaków. Na podarunki składały się:

  • Upominek od Śląskich Smaków w postaci książki kucharskiej i regionalnych przewodników.
  • Paczka od Q Hotel, którą tworzyło: piwo Milkołak z regionalnego Browaru Recraft, buteleczka z zakwasem na żur oraz słoiczek z dżemem truskawkowo-agrestowo-rabarbarowym.

---

Cieszymy się, że kolacja zaowocowała wieloma publikacjami i promocją kuchni śląskiej, w której zasmakowali nawet Goście z drugiego końca Polski. Mamy nadzieję, że ich przygoda z tymi wyjątkowymi potrawami dopiero się zaczęła. Serdecznie zapraszamy wszystkich do restauracji SmaQ Food & Wine po jeszcze więcej kulinarnych wrażeń!  

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij