Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
Q Hotel Plus Wrocław Bielany

Blog

20 lis 2019

Nie daj się zimowym infekcjom! Porada dietetyczki

Sezon zimowego chorowania zbliża się wielkimi krokami. Zobacz, jakie sposoby na zimowe infekcje ma nasza dietetyczka, Ewelina Fabisiak.

„Twoimi największymi sojusznikami w walce z infekcjami (i zapobieganiu im) są: kurkuma, imbir i zielona herbata. Wszystkie te produkty charakteryzują się bardzo wysokim indeksem przeciwzapalnym, co oznacza, że mobilizują nasz układ odpornościowy do działania. Ma to ogromne znaczenie w profilaktyce związanej z infekcjami sezonowymi oraz daje istotne wsparcie podczas ich trwania. Do tego produkty te wpływają na stymulację wszelkich mikroprocesów zapalnych w Twoim organizmie.

Kurkumina zawarta w kurkumie jest bardzo silnym związkiem przeciwutleniającym, który ma potężny potencjał przeciwzapalny, antybakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny i detoksykujący. Obecnie prowadzone są badania, które wykazują również jej działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe.

Imbir, jak kurkuma, ma silnie działanie przeciwzapalne, a dodatkowo jest wspaniałym wsparciem przy bolących stawach, łagodzi ból gardła i migreny. Zielona herbata również wykazuje bardzo wysokie właściwości przeciwzapalne, a to za sprawą wysokiej zawartości katechin. Te flawonoidy mają też bardzo korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Aby zachować zdrowotne działanie katechin trzeba przygotowywać zieloną herbatę zgodnie z zaleceniami prawidłowej procedury parzenia, czyli w ok. 70 stopniach przez 3 minuty.

Imbir i kurkumę najlepiej jest spożywać w postaci świeżo wyciśniętego soku. Już 40 ml takiego napoju dziennie wykazuje skuteczne działanie – połącz w nim kurkumę, imbir, pieprz (jego dodatek polepsza wchłanianie kurkuminy) i cytrynę. W wyjątkowo zimne dni imbir sprawdzi się również świetnie w postaci rozgrzewających naparów. Jeśli dodasz do niego sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy nie będziesz potrzebować żadnego dosładzania.

Nie daj się infekcji, postaw na profilaktykę!”

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij