Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
Q Hotel Plus Wrocław Bielany

Aktualności

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. Szczegóły aktualności
04 gru 2019

Śledź z chrzanową maślanką - idealny na święta (i nie tylko)

Szukasz oryginalnego, ale wciąż pasującego do tradycji przepisu świątecznego? Mamy dla Ciebie idealną propozycję: norweski śledź w maślance z chrzanem.

Pyszny śledź po norwesku nie tylko będzie miłą odmianą od stałego, wigilijnego menu, ale też, dzięki chrzanowi, pomoże Ci łatwiej strawić świąteczne pyszności :).

Czego potrzebujesz

Na 6 porcji śledzia po norwesku:

  • 6 filetów śledziowych lub świeże ryby
  • 400 ml maślanki
  • 2 zielone ogórki
  • 2 korzenie chrzanu
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • 300 ml wody
  • ocet jabłkowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • 2 duże białe cebule
  • 2 czerwone cebule

Jak zrobić

Wymocz filety w zimnej wodzie aż wypłuczesz z nich nadmiar soli lub wyfiletuj świeżego śledzia. Przygotuj zalewę z: wody, octu jabłkowego, białej cebuli pokrojonej w ósemki, ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Zagotuj i schłodź.

Osusz filety śledziowe i umieść je w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Posiekaj połowę pęczka koperku, pokrój cytrynę w plastry i połóż wszystko na śledziach. Zalej schłodzoną zalewą i odstaw do lodówki na dobę. Zetrzyj chrzan i połącz go z maślanką. Odstaw na dobę do lodówki.

Podanie

Odcedź maślankę z wiórków chrzaniu i wylej kilka łyżek na środek talerzy. Wyjmij śledzie z zalewy i połóż je na maślance. Przybierz gałązkami koperku, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą i ogórkiem.

No waste!

Wykorzystaj buraczki z barszczu. Ostudzone pokrój w kostkę, wymieszaj z kilkoma łyżkami odcedzonej zalewy i odstaw na 2h do lodówki. Podawaj na śledziu razem z w/w składnikami. Smacznego!

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij