Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice

Klops wielkanocny – przepis Szefa Kuchni Tomasza Króla

  1. Discover the possibilities of Q Hotel
  2. Klops wielkanocny – przepis Szefa Kuchni Tomasza Króla
03 Apr 2019

Klops wielkanocny – przepis Szefa Kuchni Tomasza Króla

Klops wielkanocny, zwany inaczej pieczenią rzymską, to pyszne danie, które może towarzyszyć Ci przez całe święta – można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jego przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a ostateczny efekt prezentuje się naprawdę imponująco i tak samo smakuje. Poznaj sprawdzony przepis na klops wielkanocny autorstwa Szefa Kuchni gdańskiej Restauracji Grand Cru – Tomasza Króla.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 0,5 kg karku wołowego,
  • 3 jajka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 100 g sera cheddar,
  • 150 g chałki,
  • 50 g mleka.

Sposób przygotowania:

Mięso razem z czosnkiem mielimy na drobnym sicie. Następnie dodajemy jaja, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem i dorzucamy pokrojony w drobną kostkę ser.

Paprykę i cebulę kroimy, a później podsmażamy na oleju. Gdy warzywa przestygną, dodajemy do masy mięsnej i dokładnie mieszamy z namoczoną w mleku i zmieloną chałką.

Foremkę do keksów smarujemy masłem, które oprószamy bułką tartą. Następnie nakładamy masę mięsną, którą pieczemy w 160 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.

Klops podajemy z ulubionymi dodatkami. Jako dodatkowe nadzienie można użyć jajek ugotowanych na twardo lub kiszonych ogórków.  

---

Życzymy smacznego!

Newsletter

Subscribe to our newsletter and stay up to date with us!

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close