Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice

Aromatyczna pierś z kaczki – przepis szefowej kuchni Anny Zając

  1. Discover the possibilities of Q Hotel
  2. Aromatyczna pierś z kaczki – przepis szefowej kuchni Anny Zając
12 Dec 2018

Aromatyczna pierś z kaczki – przepis szefowej kuchni Anny Zając

Święta Bożego Narodzenia to prawdopodobnie jedyny okres w roku, gdy czas wydaje się stać w miejscu. Doceniamy wtedy magiczne chwile spędzane gronie najbliższych i cieszymy się smakiem ulubionych dań. Jesteśmy przekonani, że jedynym z nich stanie się pierś z kaczki na karmelizowanych jabłkach. Przepisem na tę smakowitą potrawę dzieli się Anna Zając – szef kuchni krakowskiej restauracji SmaQ Brasserie.

Dlaczego właśnie to danie?

Danie, które chciałabym Państwu zaprezentować, to pierś z kaczki na karmelizowanych jabłkach, z dodatkiem żurawinowego sosu i dyniowych gnocchi. Jest to popularna potrawa, która często gości na naszych stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Polecam ją również na miłe rodzinne spotkania.

Anna Zając

Składniki do przygotowania jednej porcji:

  • pierś z kaczki 200-250 g,
  • olej,
  • czosnek,
  • pieprz ziarnisty,
  • sól morska,
  • świeża gałązka rozmarynu,
  • jabłko,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • Gnocchi:
  • 120 g ziemniaków,
  • jajo,
  • 60 g purée dyniowego,
  • 40 g mąki.
  • Sos żurawinowy:
  • 70 g świeżej żurawiny,
  • 25 g cukru,
  • 50 ml wody
  • 20 ml wiśniówki.

Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie należy rozpocząć od zamarynowania kaczej piersi w marynacie składającej się z oleju, czosnku, grubo ziarnistego pieprzu, soli morskiej i świeżej gałązki rozmarynu. Najlepiej, żeby pozostała ona w niej całą noc - wtedy mięso przejdzie smakiem i zapachem wszystkich przypraw.
  • Pierś z kaczki należy ponacinać w „kratkę” od strony skóry, nie uszkadzając przy tym mięsa. Następnie obsmażyć (przez około 10-20 minut) - najlepiej na żeliwnej patelni, aby skórka się zarumieniła. Później odwrócić mięso i podsmażać jeszcze 2 minuty.
  • Następnie należy wstawić je do nagrzanego piekarnika na około 8 minut, wyjąć i odczekać aż „odpocznie” przed krojeniem. Mięso najlepiej kroić po ukosie.
  • Pierś z kaczki będzie podana na karmelizowanych jabłkach, do przygotowania których potrzebujemy pokrojonego w cząstki jabłka, cukru trzcinowego, miodu i cynamonu. Na patelnię wysypujemy cukier, który roztapiamy do uzyskania złotego karmelu. Dodajemy cząstki jabłek, miód i cynamon, które karmelizujemy.  Trzeba uważać, aby nie robić tego zbyt długo - jabłka powinny być słodkie i chrupiące, ale nie mogą się rozpadać.
  • Dodatkowym składnikiem tego dania jest gnocchi dyniowe. Aby je przygotować, należy ostudzić ugotowane ziemniaki i rozgnieść je widelcem. Dodajemy do tego uprzednio przygotowane purée dyniowe, mąkę, jajo oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy, a w razie potrzeby dodajemy mąkę, gdyż konsystencja ciasta powinna być taka, jak na kopytka.
  • Z podzielonego na mniejsze kawałki ciasta formujemy wałki, dzielimy na kluseczki i wyrabiamy charakterystyczny wzorek widelcem.
  • Pozostaje nam do przygotowania sos żurawinowy. Umytą żurawinę, cukier, wodę i wiśniówkę gotujemy w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aż do pęknięcia owoców. Sos po zagotowaniu powinien zgęstnieć.
  • Wszystkie przygotowane składniki układamy na talerz. Na skarmelizowane jabłka wykładamy tę pyszną, aromatyczną pierś z kaczki, pokrojoną w plasterki. Dodajemy dyniowe gnocchi. Kaczkę polewamy sosem żurawinowym, którego resztę możemy podać w sosjerce obok.

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Po więcej smakowitych dań i inspiracji kulinarnych zapraszamy do restauracji SmaQ Brasserie mieszczącej się w krakowskich Bronowicach.

Newsletter

Subscribe to our newsletter and stay up to date with us!

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close