5 dań, których koniecznie musisz spróbować we Wrocławiu

Fotolia_44385665_Subscription_Monthly_M.jpg

5 dań, których koniecznie musisz spróbować we Wrocławiu

18 października 2017

Większość regionów w Polsce ma zwykle swoje lokalne danie, przekąskę lub deser, z którego są znane w całym kraju. W przypadku Dolnego Śląska nie jest o to tak łatwo. Wszystko za sprawą jego bogatej historii. Po zakończeniu II wojny światowej sprowadzono tu ludność z sąsiadujących terenów o odrębnej kulturze i tradycjach kulinarnych. Mimo to, istnieje kilka potraw, którym niektórzy przypisują miano typowych właśnie dla Dolnego Śląska, i to właśnie tych  przysmaków trzeba koniecznie spróbować podczas wizyty we Wrocławiu.

 

 

1 # Śląskie Niebo 

Śląskie Niebo to nic innego jak uwędzone, gotowane lub peklowane mięso wieprzowe, polane sosem przygotowanym z suszonych owoców – zwykle śliwek, jednak mogą to też być morele, jabłka lub gruszki. Mięso podawane jest z kluskami na parze lub z kluskami ziemniaczanymi. Tę potrawę zna, a przynajmniej powinien znać, każdy mieszkaniec Dolnego Śląska, co stawia ją na pierwszym miejscu niniejszej listy tradycyjnych dań.


2 # Kluski wrocławskie

Historyczne kluski w regionalnych kuchniach Polski przygotowywane były niemal zawsze z gotowanych ziemniaków. Tak samo jest z tymi pochodzącymi z Wrocławia. Na Dolnym Śląsku nadziewa się je jednak kostkami białego pieczywa, co nie jest znane nigdzie indziej. Zamiłowanie do dania z klusek widać nawet w architekturze miasta i dawnych legendach. Jedna z nich mówi o zegarze kluskowym, który pomagał wrocławskim gospodyniom w przygotowaniu na czas idealnego obiadu. Do dziś na Ostrowie Tumskim znajduje się również tzw. Brama Kluskowa.

3 # Żurek śląski

Podobno ta znana na całą Polskę potrawa pochodzi właśnie z Dolnego Śląska, i to nawet z okolic Wrocławia. Chyba każdy zna jej smak i wie, jakie są podstawowe składniki żurku. Ten wrocławski przygotowywany jest na bazie zakwasu żytniego, urozmaicony o białą kiełbasę i różne wędzonki, przyprawiony grzybami, czosnkiem, śmietaną i majerankiem. Zwykle podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo. Żurek najlepiej smakuje i jednocześnie efektownie wygląda w wydrążonym bochenku chleba.


4 # Bigos wrocławski

Bigos to danie bez wątpienia znane i lubiane w całej Polsce. Bigos wrocławski przygotowywany jest na bazie niemal tego samego przepisu, jednak charakterystyczna kompozycja składników powoduje, że między tymi dwoma – teoretycznie takimi samymi potrawami – występuje znaczna różnica w smaku. We Wrocławiu bigos robi się z czerwonej kapusty z kawałkami mięsa wieprzowego: polędwicy, boczku i kiełbasy. Aby nadać potrawie nieco charakteru, przyprawia się ją rodzynkami, jabłkami i czerwonym winem. Takie połączenie gwarantuje charakterystyczny i wyjątkowy smak, różny od powszechnie znanego dania na bazie kapusty i mięsa.


5 # Ciasto drożdżowe z kruszonką cynamonową

Oprócz sytych dań wrocławianie mają również wiekowy deser, przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego. Przepis na same ciasto jest niemal identyczny, co ten znany w innych regionach Polski. Kruszonkę wzbogaca tu jednak jeden dodatkowy składnik. Jest nim cynamon, który wyróżnia dolnośląski deser na tle innych znanych placków drożdżowych i dodaje niezwykłego smaku i aromatu. 

Dolny Śląsk to pod kątem kulinarnym dość szczególny region. Charakteryzują go wpływy nie tylko polskie, niemieckie, czeskie, ale i kuchni kresowej. Dzięki tej różnorodności dania uznawane tu za tradycyjne, bez wątpienia będą miały niebanalny i niepowtarzalny smak. 

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij