4 dania kuchni śląskiej, których musisz spróbować w Restauracji SmaQ

QHPKT-foto_booking-44_2.jpg

4 dania kuchni śląskiej, których musisz spróbować w Restauracji SmaQ

8 czerwca 2018

Kuchnia śląska to prawdziwa feeria smaków. Choć kojarzy się przede wszystkim z potrawami tłustymi i niezwykle sycącymi, w tradycyjnych przepisach Górnego Śląska nie brakuje dań, których bazą są warzywa i owoce. Dziś jednak skupimy się na tych, które przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom potraw mięsnych. Poznaj 4 aromatyczne dania rodem z tradycyjnej kuchni Ślązaków i Ślązaczek, w których rozsmakujesz się w naszej katowickiej Restauracji SmaQ

 

#1 Przystawka – tradycyjne gęsie żołądki 

Gęsie żołądki na Śląsku nazywane są często gęsimi pipkami. To danie jest doskonałą przystawką. Jak to w przypadku przepisów tradycyjnych bywa, potrawa ta przygotowywana jest z różnych składników, np. z wykorzystaniem włoszczyzny. Nasi specjaliści do spraw smaku postawili jednak na aromatyczne borowiki, które wraz z gęsimi żołądkami tworzą niezapomniany duet. Całość dopełnia nutka orzechów włoskich, szalotki oraz chrzanu. Co tu dużo mówić – tego trzeba spróbować!

#2 Sałatka – śledziowe hekele 

Hekele to potrawa, która Ślązakom kojarzy się z okresem postu – wszystko dlatego, że jest przygotowywana z ryb, a dokładniej ze śledzi. Można powiedzieć, że hekele to śledziowa sałatka, choć niektórzy Ślązacy wykorzystują te same składniki, aby stworzyć pastę, którą smarują chleb. Bez względu na wariant, istotą tej potrawy są dwa dominujące smaki – aromat śledzia, a także musztardy. Oprócz tego w tym tradycyjnym daniu kuchni śląskiej znajdziesz jajko, cebulę, ogórki kiszone, a także pataty, czyli ziemniaki o słodkim posmaku.

#3 Zupa – żur na zakwasie z kiełbasą i jajem

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup kuchni polskiej, zajmująca także szczególne miejsce w kuchni Górnego Śląska. Przygotowywany na tradycyjnym zakwasie ma niepowtarzalny, głęboki smak. Zwyczaj nakazuje, aby ta zupa była podawana z jajkiem oraz kiełbasą. Nie inaczej jest w Restauracji SmaQ! Nasz szef kuchni do śląskiego żurku dodaje regionalną kiełbasę jałowcową, gotowane jajka oraz ziemniaki, które sprawiają, że zupa jest jeszcze smaczniejsza i bardziej sycąca.

#4 Danie główne – śląskie rolady, kluski i modra kapusta

Wołowe rolady to absolutny klasyk kuchni śląskiej. W naszej kuchni przygotowywane są z najwyższej jakości czerwonego mięsa, z dodatkiem boczku, drobno posiekanej cebulki oraz kiszonych ogórków. Śląskie rolady smakują najlepiej w towarzystwie równie tradycyjnych klusek śląskich z dziurką, polanych smakowitym, gęstym sosem. Smakowitą kompozycj dopełnia czerwona kapusta, na śląsku nazywana także „modrą”. Taki obiad to propozycja bardzo sycąca - idealna jako posiłek po długim dniu spędzonym na zwiedzaniu największych śląskich atrakcji. 

- - - - - -

Kuchnia śląska warta jest odkrywania! Przecież kulturę danego regionu odkrywa się nie tylko poprzez zwiedzanie zabytków czy spacery po mieście, ale także przez to, co uwielbiamy najbardziej – dobre, starannie przygotowane jedzenie z najlepszych składników.  Z tego powodu podczas kolejnej wizyty w Katowicach spróbuj poznawać Śląsk za pomocą swoich kubków smakowych. Moc kulinarnych wrażeń gwarantowana!

- - - - - 

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij