Słodkie święta - mazurek kajmakowy prosto od Szefa Kuchni

Fotolia_144482881_Subscription_Monthly_M.jpg

Słodkie święta - mazurek kajmakowy prosto od Szefa Kuchni

4 kwietnia 2019

Wielkanoc to nie tylko żurek, jajka, kiełbasa i sałatka warzywna. To także rozpływające się w ustach desery, pośród których króluje mazurek kajmakowy. Poniżej prezentujemy przepis na to pyszne ciasto autorstwa Szefa Kuchni gdańskiej Restauracji Grand Cru – Tomasza Króla.

Składniki na ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 20 dkg masła,
  • 3 żółtka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

Żółtka przecieramy przez sitko. Następnie dodajemy pozostałe składniki, które szybko zagniatamy, żeby masło się za bardzo nie rozpuściło. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby mogło dobrze się schłodzić.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 centymetra. Na brzegu dokładamy jeszcze jego pasek o szerokości 1 cm, dzięki czemu powstanie ramka na nadzienie. Pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni.

Upieczone ciasto odstawiamy do wychłodzenia.

Składniki na masę kajmakową:    

  • 25 dkg masła,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mleka w proszku,
  • 3 żółtka.

Dalsze kroki:

Cukier i masło podgrzewamy w rondlu. Gdy się rozpuszczą i połączą, dodajemy mleko w proszku i delikatnie gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy przestygnie, ucieramy, dodając po jednym żółtku. Tak powstały krem wylewamy na upieczony spód.

Ciasto kruche można dodatkowo posmarować ulubioną konfiturą.

---

Jak mazurek to i babka – poznaj również nasz przepis na ten słodki deser.

Życzymy smacznego, a po więcej pysznych dań zapraszamy do jednej z naszych restauracji!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij