Klops wielkanocny – przepis Szefa Kuchni Tomasza Króla

Fotolia_72021211_Subscription_Monthly_M.jpg

Klops wielkanocny – przepis Szefa Kuchni Tomasza Króla

3 kwietnia 2019

Klops wielkanocny, zwany inaczej pieczenią rzymską, to pyszne danie, które może towarzyszyć Ci przez całe święta – można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jego przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a ostateczny efekt prezentuje się naprawdę imponująco i tak samo smakuje. Poznaj sprawdzony przepis na klops wielkanocny autorstwa Szefa Kuchni gdańskiej Restauracji Grand Cru – Tomasza Króla.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 0,5 kg karku wołowego,
  • 3 jajka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 100 g sera cheddar,
  • 150 g chałki,
  • 50 g mleka.

Sposób przygotowania:

Mięso razem z czosnkiem mielimy na drobnym sicie. Następnie dodajemy jaja, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem i dorzucamy pokrojony w drobną kostkę ser.

Paprykę i cebulę kroimy, a później podsmażamy na oleju. Gdy warzywa przestygną, dodajemy do masy mięsnej i dokładnie mieszamy z namoczoną w mleku i zmieloną chałką.

Foremkę do keksów smarujemy masłem, które oprószamy bułką tartą. Następnie nakładamy masę mięsną, którą pieczemy w 160 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.

Klops podajemy z ulubionymi dodatkami. Jako dodatkowe nadzienie można użyć jajek ugotowanych na twardo lub kiszonych ogórków.  

---

Życzymy smacznego!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij