Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
27 Nov. 2019

Rozgrzej się szybko i zdrowo! 6 ziół, które natychmiast podniosą temperaturę

Kiedy trzęsiesz się z zimna, potrzebujesz szybkiego sposobu by się ogrzać. W tym mogą pomóc Ci zioła - część z nich dodasz do herbaty, część do kawy, część do gorącej zupy czy deseru. Niezależnie od tego co wybierzesz, gwarantujemy natychmiastowe rozgrzanie!

Imbir

Nie tylko Cię rozgrzeje, ale też zapobiegnie przeziębieniom. W dodatku możesz go dodać praktycznie do wszystkiego, a nawet wąchać w przypadku mdłości. Pomaga na wszystko!

Rozmaryn

Mało kto wie, że rozmaryn porządnie rozgrzewa. Do tego podnosi ciśnienie, łagodzi bóle głowy i dodaje energii. Idealny w nalewkach i naparach, a dodany do kąpieli pomaga ujędrnić skórę.

Kardamon

Czegoż to kardamon nie robi! Rozgrzewa, poprawia trawienie, łagodzi mdłości, walczy z bakteriami i zapobiega grzybicom. Wspaniale sprawdzi się nie tylko w słodkościach, ale też kurczaku curry, zupie pomidorowej czy nalewce.

Cayenne

Pieprz kajeński ma szansę wyprzeć w Twojej kuchni czarny pieprz. Tak samo pikantny posiada o wiele bardziej zróżnicowany smak, rozgrzewa, przyspiesza przemianę materii, oczyszcza z toksyn, obniża poziom cholesterolu, pomaga przy infekcjach, a nawet działa lekko przeciwbólowo. Dodaj do wszystkiego, do czego dodałabyś zwykłego pieprzu.

Kurkuma

Pełna przeciwzapalnych antyoksydantów kurkuma poza rozgrzaniem pomoże Ci w zwalczaniu bakterii i przyspieszy gojenie ran. Idealna do potraw z ryżu, makaronu, warzyw, sosów i zup.

Kolendra

Wg badań to, czy lubimy kolendrę, czy jej nie znosimy zależy od genów, a konkretnie od znajdującego się na 11. chromosomie genu OR6A2, przez który część z nas wyczuwa w kolendrze smak mydła. W/w gen odpowiada bowiem za rozpoznawanie niektórych aldehydów i silnie reaguje na smak kolendry. Jeśli lubisz kolendrę to masz szczęście! To zioło delikatnie podnosi ciśnienie krwi, poprawia nastrój, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i do tego uważa się je za afrodyzjak. Wspaniale komponuje się z wołowiną i jagnięciną, sałatkami, zupami, np. grochową lub fasolową, ale doskonałym smakiem zaskoczy również w szarlotce.

Newsletter

Melden Sie sich für unseren Newsletter an, um auf dem Laufenden zu sein!

Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen. Mehr in der Datenschutzerklärung.

OK, schließen