Nietypowe kiszonki - zaskakująco, zdrowo i pysznie!

Nietypowe kiszonki - zaskakująco, zdrowo i pysznie!

19 września 2019

Kiszonki są jednymi z najzdrowszych produktów, jakich możemy używać w kuchni. Bogate w błonnik, substancje przeciwzapalne, witaminy B, E, K, potas, sód, magnez i żelazo, są niskokaloryczne i poprawiają kondycję całego organizmu. Zobacz, jak przygotować mało znane, ale przepyszne kiszonki, które urozmaicą Twoją zimową kuchnię.

Pikantna kiszona cebula z majerankiem

Jeśli jesteś fanem kiszonek na pewno wiesz, że zwykła, żółta cebula nie nadaje się do kiszenia ze względu na wysoką zawartość siarki. Na szczęście mamy jej czerwoną odmianę, z której w 10 minut wyczarujesz doskonałą kiszonkę.

Potrzebujesz:

  • 6 dużych, czerwonych cebul
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach lub 4 łyżeczki białego pieprzu
  • łyżeczka płatków chili
  • 1,5 litra ciepłej wody
  • 1,5 łyżki soli

Wykonanie: W ciepłej wodzie rozpuść sól. Odstaw. Obierz cebule i pokrój je na cienkie plasterki. Umieść je w wyparzonych słoikach, dodaj majeranek, pieprz i chili i zalej chłodną już solanką.

Zakręcone słoiki powinny stać w temperaturze pokojowej przez 2-3 tygodnie, a następnie w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Przez pierwsze 3 tygodnie odpowietrzaj kiszonkę raz na kilka dni odkręcając delikatnie nakrętkę.

Krężałki biłgorajskie

Ta nietypowa wersja kiszonej kapusty to zapomniany przysmak polskiej kuchni, znany również w innych krajach wschodniej Europy. Największym wyzwaniem przy przygotowaniu tej kiszonki jest znalezienie małych kapustek, najlepiej wielkości pięści. Trochę większe można oczywiście przekroić, ale te kiszone w całości mają niespotykany smak, warto więc poszukać miniaturek. Jeśli jednak Ci się to nie uda możesz kupić większe kapusty i poodrywać liście - to doskonała okazja do zrobienia przy okazji gołąbków :)

Potrzebujesz:

  • 6 główek małych kapust
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie: Kapustki obgotuj w osolonej wodzie - pamiętaj, że kilka minut w zupełności wystarczy, kapusta powinna być odrobinę twarda. Wystudź. Posiekaj czosnek. Umieść ciasno kapusty w słoikach lub kamionkowym naczyniu. Posyp kminkiem, dodaj czosnek i zalej chłodną solanką (łyżka soli rozpuszczona w litrze ciepłej wody). Zakręć i odstaw - tę kiszonkę możesz jeść już po kilku dniach!

Kiszona dynia

Kolejny dar jesieni, który zachwyci Cię swoim smakiem. Słodko-kwaśna kiszona dynia to nietypowa, ale przepyszna kiszonka!

Potrzebujesz:

  • 1 dynia piżmowa
  • pół czerwonej cebuli
  • pół marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu (ok 5 cm)
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka miodu

Wykonanie: Pokrój cebulę, marchewkę i czosnek w cienkie plasterki, obierz korzeń chrzanu. Dynię pokrój w dużą kostkę. Przygotuj solankę i dodaj do niej łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki umieść bardzo ciasno w słoju lub kamionkowym naczyniu. Zalej miodową solanką, zakręć i odstaw. Przez pierwszy tydzień co drugi dzień odpowietrzaj słoiki. Po tygodniu odstaw w chłodne i ciemne miejsce.

Nastawieni na kiszonki?

Znajdziecie je też w Q Hotel! Na naszych Stołach od Natury królują przepyszne kiszonki z produktów pochodzących od zaufanych rolników i ze sprawdzonych upraw, a w restauracji Grand Cru nasz kucharz Patryk przygotował dla Was wyjątkowy zestaw: kiszone buraki, rzodkiewki, pomidory, botwinę fermentowaną w maślance, ocet jabłkowy, a nawet zakwas na barszcz świąteczny!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij