Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
Q Hotel Plus Wrocław Bielany

5 dodatków - 5 minut - 5/5 od gości!

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. 5 dodatków - 5 minut - 5/5 od gości!
10 lip 2019

5 dodatków - 5 minut - 5/5 od gości!

Nie wszyscy kochają spontaniczność. Niestety zazwyczaj okazuje się, że najbardziej nieprzewidywalni są nasi znajomi, którzy akurat za pół godziny będą niedaleko nas i może by wpadli. Nie mówimy, że to coś złego, spotkania to fantastyczna sprawa, ale jeszcze lepsze są wtedy, kiedy jesteśmy do nich przygotowani. Dlatego dzisiaj dajemy Wam 5, pięciominutowych przepisów na dodatki, które sprawią, że nawet najprostsze dania staną się małym dziełem sztuki.

Dip piwny

Idealny do chipsów, paluszków i precelków. Wszystko czego potrzebujesz, to dwa opakowania serka śmietankowego, 1/3 szklanki piwa, 2 szklanki startego sera cheddar, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku, 1/4 łyżki musztardy, sól i pieprz.

Przepis: w misce ubij serek, piwo, majonez, musztardę i starty ząbek czosnku na gładką masę. Dodaj cheddar, dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dorzucić również drobno posiekany koperek i kilka kropel soku z cytryny.

Pumpkin Spice

Jeśli znajomi wpadają na kawę, idealnym dodatkiem będzie domowa przyprawa „Pumpkin Spice”. Możesz również dodać do niej cukru, obtoczyć mieszankę orzechów i uprażyć je na patelni - będą idealną przekąską.

Do przyprawy potrzebujesz: 4 łyżeczek mielonego cynamonu, 2 łyżeczek mielonego imbiru, 1 łyżeczkę mielonych goździków i pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej. Mieszasz wszystkie składniki, zamykasz w szczelnym pojemniku i przechowujesz w suchym, chłodnym miejscu nawet przez pół roku.

Masło cytrynowo-estragonowe

Przepyszny dodatek do grzanek, paluchów serowych czy podpieczonej i pociętej w trójkąty pity. W lodówce wytrzymuje tydzień a w zamrażalniku 8 miesięcy, więc może być również idealne do wszelkich pieczeni, młodych ziemniaków i potraw z grilla.

Potrzebujesz: 1/2 szklanki miękkiego masła, 1/4 szklanki świeżego estragonu, drobno posiekanego, odrobina soku z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki ucierasz razem, zawijasz w przezroczystą folię i wkładasz do lodówki.

Dressing czosnkowo-klonowy

Pasuje do każdej sałatki. Możesz np. wziąć liście młodego szpinaku, pokrojone cienko zielone jabłka i ten dressing i masz oryginalne i przepyszne danie.

Składniki: 1/3 szklanki oliwy, 1/4 szklanki syropu klonowego, sok z jednej, średniej cytryny, 2-3 posiekane ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki musztardy Dijon, szczypta soli morskiej i pieprzu. Wszystkie składniki umieść w szczelnym słoiku, mocno go zakręć i potrząsaj, aż się wymieszają.

Pasta serowo-tuńczykowa

Doskonały dodatek do krakersów, selera naciowego, marchewki, pomidorków i serowych koreczków. Smak tuńczyka jest delikatny a pasta gęsta i kremowa.

Potrzebujesz: 1 opakowania kremowego serka, 1/2 szklanki posiekanej dymki, 1/4 szklanki majonezu, 1 łyżki stołowej soku z cytryny, 3/4 łyżeczki przyprawy curry, szczypty soli i puszki tuńczyka w sosie własnym. Wszystkie składniki poza tuńczykiem połącz w misce. Odsącz tuńczyka i rozdrobnij go. Delikatnie wmieszaj do składników w misce. Gotowe!

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij