4 regionalne potrawy wigilijne, których koniecznie musisz spróbować

Fotolia_176808964_Subscription_Monthly_M.jpg

4 regionalne potrawy wigilijne, których koniecznie musisz spróbować

6 grudnia 2017

Polska kuchnia wcale nie jest nudna – doskonałym dowodem potwierdzającym tę tezę są tradycyjne potrawy wigilijne. Można powiedzieć, że każdy region Polski ma swoje specjały, których nie spróbujesz nigdzie indziej. Co to takiego? Jeżeli w tym roku Wigilię spędzasz w drodze, spróbuj choć jednego z 4 świątecznych przysmaków polskiej kuchni regionalnej!

 

#1 Czarka rybnego wywaru w Gdańsku

Najbliższe Święta miną Ci pod znakiem szumu morza i spacerów po plażach Wybrzeża? Jeżeli jesteś amatorem dań z ryb, Pomorze z pewnością urzeknie Cię swoją regionalną, świąteczną kuchnią. Wigilijny stół w Gdańsku przywita Cię rybną specjalnością – zupą ze śledzi. Jej głównymi składnikami są łowione w Bałtyku ryby, mleko, cebula oraz ziemniaki. Oczywiście, nie obędzie się bez przypraw, takich jak sól i pieprz oraz czosnek i sok z cytryny.

Warto wiedzieć, że Polscy dietetycy wciąż biją na alarm, twierdząc, że Polacy jedzą za mało ryb. Wigilia na Pomorzu lub na Kaszubach to dobry sposób na to, aby wprowadzić do swojej diety nieco więcej kwasów omega-3 i innych, dobroczynnych substancji.

#2 Miseczka bakaliowego kremu w Katowicach

Jeżeli w czasie Świąt Bożego Narodzenia wybierasz się do Katowic lub innego śląskiego miasta, koniecznie spróbuj wigilijnej moczki. Ten regionalny, świąteczny przysmak składa się przede wszystkim ze specjalnego rodzaju piernika, bakalii oraz kompotu z suszu lub ciemnego piwa. Nazwa tej potrawy wskazuje na sposób jej przygotowania – wszystkie składniki moczy się w kompocie i gotuje, tworząc tym samym słodką, aromatyczną potrawę o konsystencji budyniu.

Uwaga! W każdej części Śląska możesz się spotkać z moczką zawierającą inne dodatki, jednak jej bazowym składnikiem zawsze jest piernik.

#3 Waza aromatycznej zupy w Krakowie 

Tegoroczną Wigilię spędzasz w gronie przyjaciół z Małopolski? Nie zdziw się, jeżeli w miejscu tradycyjnego, czerwonego barszczu z uszkami pojawi się (równie tradycyjna!) zupa grzybowa z łazankami. Oczywiście, kwintesencją tej potrawy są dobre, suszone leśne grzyby – najlepiej takie, które zebraliśmy własnoręcznie. Dla wielu Małopolan, w tym także dla mieszkańców Krakowa, to właśnie zupa grzybowa jest tym, co nieodmiennie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Kto kiedykolwiek poczuł niezwykły, grzybowy aromat płynący ze świątecznej zastawy, nie będzie miał wątpliwości, dlaczego tak się dzieje.

#4 Półmisek makowych przysmaków we Wrocławiu

Dolny Śląsk to region wielokulturowy, dlatego i na wigilijnym stole zderzają się tutaj smaki i tradycje z różnych części Polski. W okolicach Wrocławia nie brakuje wpływów ze Wschodu i z Zachodu, jednak jedna potrawa łączy niemal wszystkie dolnośląskie stoły – są to osławione kluski z makiem. Serce tej potrawy to zgrabne połączenie maku, miodu, rodzynek i orzechów, które otulają nieduże, miękkie kluseczki. Naprawdę warto tego spróbować!

Co ciekawe, dla niektórych kluski z makiem są czymś w rodzaju obiadu, dla innych zaś pysznym, słodkim deserem, który je się w ciągu wszystkich świątecznych dni w akompaniamencie tradycyjnego kompotu z suszu.

- - - - -

Polska to różnorodny, bogaty w tradycje kraj. Warto po nim podróżować, również w okresie bożonarodzeniowym i zachwycać się jego różnoraką, wielopostaciową kuchnią i innymi tradycjami. Jeżeli przywykłeś do tego, że każde Święta spędzasz w domu, zachęcamy Cię, aby zaryzykować i w tym roku spędzić je w drodze. Wigilijne stoły Katowic, Krakowa, Gdańska i Wrocławia na pewno wprawią Cię w zachwyt!

- - - - -

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij