Nowy rok, nowy Ty. 5 dietetycznych propozycji z naszego menu

Nowy rok, nowy Ty. 5 dietetycznych propozycji z naszego menu

18 stycznia 2019

Grudzień to zawsze miesiąc podsumowań i planów. Styczeń to z kolei początek ich realizacji. Do najczęstszych postanowień noworocznych bez wątpienia należy zmiana sposobu odżywiania czy zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Nie oznacza to jednak, że mamy przestać rozpieszczać nasze kubki smakowe – wręcz przeciwnie! Poniżej zebraliśmy listę lekkich, ale wciąż przepysznych dań, które zjesz w naszych restauracjach.

1. Sałatka z serem kozim: Restauracja Grand Cru – Q Hotel Grand Cru Gdańsk


Propozycja od szefa kuchni gdańskiej restauracji, Tomasza Króla, to sałatka z pieczonym serem kozim. Oprócz mixu sałat i wspomnianego sera na talerzu znajdziemy marynowane żółte buraki oraz winegret malinowy.

Ser kozi to doskonała alternatywa dla innych rodzajów serów (zwłaszcza żółtego). 100 gram ma zaledwie około 130 kalorii, a jego smak jest wyśmienity! Jest on w całości produkowany z mleka koziego, dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy.

2. Krem z karczochów: Restauracja Questa – Q Hotel Plus Wrocław

Jakub Bębas zachęca dbających o linię (i nie tylko) gości restauracji Questa do spróbowania kremu z karczochów z dodatkiem pieczonego jarmużu oraz oliwy truflowej.

Karczochy to warzywa o niezwykle ciekawym smaku i wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Zawierają spore ilości błonnika, cechują się bardzo niską kalorycznością – 47 kalorii w 100 gramach, dlatego są polecane przez dietetyków jako warzywa wspomagające odchudzanie. Oprócz tego pomagają obniżyć cholesterol oraz łagodzą dolegliwości układu pokarmowego.

3. Kurczak kukurydziany: Restauracja SmaQ Food & Wine – Q Hotel Plus Katowice

W Katowicach znajdzie się coś dla fanów mięsa. Szef Kuchni Arkadiusz Gawron rekomenduje kurczaka kukurydzianego w towarzystwie kaszy pasternak, a także kolorowych warzyw: grillowanej kukurydzy, bobu, bakłażana i cukinii.

Kurczak kukurydziany wyróżnia się lekko żółtą barwą oraz delikatnie słodkim smakiem. Uzyskuje się to poprzez karmienie paszą wolną od GMO, na bazie kukurydzy i innych zbóż.

4. Sałatka z buraków: Restauracja SmaQ Brasserie – Q Hotel Kraków

Anna Dudek, szefowa krakowskiej restauracji SmaQ Brasserie, osobom na diecie poleca przepyszną, lekką sałatkę z buraczków z dodatkiem sera feta, pestek słonecznika i mixu sałat.

Buraki to doskonale znane nam wszystkim warzywa, jednak bardzo niedoceniane. Ich właściwości lecznicze można mnożyć: zapobiegają anemii, pomagają unormować poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi. Są bogate w różnorakie witaminy i minerały, a ich 100 gram to zaledwie 44 kalorie.

5. Pstrąg: Restauracja Qualita – Q Hotel Plus Kraków

Szef kuchni krakowskiej restauracji Qualita, Marcin Dudek, wszystkim szukającym kulinarnych wrażeń, a niekoniecznie dodatkowych centymetrów, poleca danie, w którym pierwsze skrzypce odgrywa filet z pstrąga ojcowskiego. Obok niego na talerzu znajdzie się kaszotto, seler, marchewka i por.

Pstrąg ojcowski to unikalny produkt regionalny, pochodzący z hodowli z tradycją sięgającą 1935 roku. Dzięki hodowaniu w czystej wodzie, minimum przez 2 lata, odznacza się wspaniałym smakiem oraz pięknym wyglądem.

Ślinka cieknie? Te wszystkie smakowite potrawy to zaledwie zalążek tego, co nasi szefowie kuchni tworzą na co dzień w restauracjach sieci Q Hotel. Serdecznie zachęcamy do przetestowania ich umiejętności na własnym podniebieniu. Życzymy smacznego!

Więcej informacji na temat restauracji znajdziesz w artykule – Poznaj nasze restauracje.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij