#1 Lody z rokitnika i czarnego bzu serwowane z gorącymi malinami
Lody z rokitnika i czarnego bzu to jeden z najbardziej niezwykłych smaków z deserowej karty restauracji Qualita w Krakowie. Ich delikatnie kwaśny smak to doskonała propozycja na letnie popołudnie, w czasie którego masz ochotę na coś soczystego i lekkiego. Podawane z gorącymi malinami, przywodzą na myśl konfitury babci z owoców rosnących w przydomowym ogródku. Ten oryginalny deser jest nowoczesną interpretacją tradycyjnych, często zapomnianych smaków, które naprawdę warto znać.
#2 Sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką z cukrem trzcinowym
Podczas wizyty w Gdańsku odwiedź naszą restaurację, aby zasmakować w sezonowych owocach pod pierzynką ze słodkiej kruszonki! Ten aromatyczny deser smakuje inaczej o każdej porze roku – jesienią pod warstwą kruchego ciasta kryją się regionalne jabłka i gruszki, w lecie z kolei truskawki, maliny, a nawet agrest. Słodkie i soczyste pasują idealnie zarówno do kawy, herbaty, jak i lampki dobrego wina.
#3 Tarta cytrynowa z brzoskwiniami i kruszoną bezą
Krucha tarta z nutką cytryny to przepis rodem z południowej Francji. Podawana z soczystymi brzoskwiniami ma delikatny, słodko-kwaśny smak, który z pewnością Cię urzeknie. Połączenie kruchego ciasta z miękkim miąższem oraz chrupiącą bezą to kompozycja, która zasmakuje posiadaczom nawet najbardziej wybrednych podniebień. Degustację przepysznego ciasta o pofalowanych brzegach polecamy szczególnie w czasie wiosennych wizyt we Wrocławiu.
#4 Torcik z musem chałwowym
Jeżeli lubisz słodki, bakaliowy smak chałwy, pokochasz nasz torcik z musem chałwowym, którego możesz spróbować w naszej restauracji Smaq Brasserie na północy Krakowa. Delikatna, gładka konsystencja torciku to propozycja dla miłośników takich deserów jak tiramisu czy ciasta Czarny Las. Słodki, chałwowy mus po prostu rozpływa się w ustach!
#5 Śląski keks piernikowy w towarzystwie makowych lodów i mioduli
Przepadasz za tradycyjnymi, regionalnymi przepisami? Odwiedzając Katowice przyjdź do restauracji SmaQ, aby zasmakować w śląskim cwibaku. Ten aromatyczny, piernikowy keks o korzennym smaku, podawany w towarzystwie lodów z maku i kieliszkiem złotej mioduli to doskonała propozycja na chłodne dni, kiedy za oknami deszcz. Jesteśmy przekonani, że ten deser stanie się faworytem każdego miłośnika bakalii.
- - - - - -
Komponując restauracyjne menu, dokładamy wszelkich starań, aby było ono zróżnicowane i ciekawe, ale zawsze tak samo smaczne. Zasada ta dotyczy zarówno dań głównych, jak i deserów. Wierzymy, że bez względu na to, czy lubisz smaki nowoczesne, czy bardziej tradycyjne, w restauracjach QHotel znajdziesz smakołyki, które przypadną Ci do gustu. Zapraszamy do degustacji!
- - - - - -