Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
Q Hotel Plus Wrocław Bielany

Aromatyczna pierś z kaczki – przepis szefowej kuchni Anny Zając

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. Aromatyczna pierś z kaczki – przepis szefowej kuchni Anny Zając
12 gru 2018

Aromatyczna pierś z kaczki – przepis szefowej kuchni Anny Zając

Święta Bożego Narodzenia to prawdopodobnie jedyny okres w roku, gdy czas wydaje się stać w miejscu. Doceniamy wtedy magiczne chwile spędzane gronie najbliższych i cieszymy się smakiem ulubionych dań. Jesteśmy przekonani, że jedynym z nich stanie się pierś z kaczki na karmelizowanych jabłkach. Przepisem na tę smakowitą potrawę dzieli się Anna Zając – szef kuchni krakowskiej restauracji SmaQ Brasserie.

Dlaczego właśnie to danie?

Danie, które chciałabym Państwu zaprezentować, to pierś z kaczki na karmelizowanych jabłkach, z dodatkiem żurawinowego sosu i dyniowych gnocchi. Jest to popularna potrawa, która często gości na naszych stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Polecam ją również na miłe rodzinne spotkania.

Anna Zając

Składniki do przygotowania jednej porcji:

  • pierś z kaczki 200-250 g,
  • olej,
  • czosnek,
  • pieprz ziarnisty,
  • sól morska,
  • świeża gałązka rozmarynu,
  • jabłko,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • Gnocchi:
  • 120 g ziemniaków,
  • jajo,
  • 60 g purée dyniowego,
  • 40 g mąki.
  • Sos żurawinowy:
  • 70 g świeżej żurawiny,
  • 25 g cukru,
  • 50 ml wody
  • 20 ml wiśniówki.

Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie należy rozpocząć od zamarynowania kaczej piersi w marynacie składającej się z oleju, czosnku, grubo ziarnistego pieprzu, soli morskiej i świeżej gałązki rozmarynu. Najlepiej, żeby pozostała ona w niej całą noc - wtedy mięso przejdzie smakiem i zapachem wszystkich przypraw.
  • Pierś z kaczki należy ponacinać w „kratkę” od strony skóry, nie uszkadzając przy tym mięsa. Następnie obsmażyć (przez około 10-20 minut) - najlepiej na żeliwnej patelni, aby skórka się zarumieniła. Później odwrócić mięso i podsmażać jeszcze 2 minuty.
  • Następnie należy wstawić je do nagrzanego piekarnika na około 8 minut, wyjąć i odczekać aż „odpocznie” przed krojeniem. Mięso najlepiej kroić po ukosie.
  • Pierś z kaczki będzie podana na karmelizowanych jabłkach, do przygotowania których potrzebujemy pokrojonego w cząstki jabłka, cukru trzcinowego, miodu i cynamonu. Na patelnię wysypujemy cukier, który roztapiamy do uzyskania złotego karmelu. Dodajemy cząstki jabłek, miód i cynamon, które karmelizujemy.  Trzeba uważać, aby nie robić tego zbyt długo - jabłka powinny być słodkie i chrupiące, ale nie mogą się rozpadać.
  • Dodatkowym składnikiem tego dania jest gnocchi dyniowe. Aby je przygotować, należy ostudzić ugotowane ziemniaki i rozgnieść je widelcem. Dodajemy do tego uprzednio przygotowane purée dyniowe, mąkę, jajo oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy, a w razie potrzeby dodajemy mąkę, gdyż konsystencja ciasta powinna być taka, jak na kopytka.
  • Z podzielonego na mniejsze kawałki ciasta formujemy wałki, dzielimy na kluseczki i wyrabiamy charakterystyczny wzorek widelcem.
  • Pozostaje nam do przygotowania sos żurawinowy. Umytą żurawinę, cukier, wodę i wiśniówkę gotujemy w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aż do pęknięcia owoców. Sos po zagotowaniu powinien zgęstnieć.
  • Wszystkie przygotowane składniki układamy na talerz. Na skarmelizowane jabłka wykładamy tę pyszną, aromatyczną pierś z kaczki, pokrojoną w plasterki. Dodajemy dyniowe gnocchi. Kaczkę polewamy sosem żurawinowym, którego resztę możemy podać w sosjerce obok.

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Po więcej smakowitych dań i inspiracji kulinarnych zapraszamy do restauracji SmaQ Brasserie mieszczącej się w krakowskich Bronowicach.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij